Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) kurulması adına imza töreni düzenlendi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Slovakya Başbakan Yardımcısı- Ekonomi Bakanı Denisa Sakova’nın katıldığı toplantıda Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye - Slovakya İş Konseyi Başkanı Harika Güral da konuşmacılar arasında yer aldı.

HARİKA GÜLER - ÖMER BOLAT 

İki ülkenin iş dünyasından ileri gelen temsilcilerin yer aldığı JETCO protokolü imza töreninde, her iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek iş fırsatları da değerlendirildi. İki ülke arasındaki en önemli anlaşma olan JETCO, ikili ticari ilişkiler, karşılıklı yatırımlar, yeşil dönüşüm, gümrük konuları ve ticareti geliştirecek faaliyetlere kadar pek çok farklı alana ilişkin kararları kapsıyor. JETCO protokolünün imzalanması, her iki ülkeden de Bakan seviyesinde katılım gerçekleştirilmesi açısından Türkiye ve Slovakya arasında önemli bir buluşma olarak gerçekleşti.

Türkiye ile Slovakya arasındaki ikili ticaret hacminin kısa vadede 3 milyar dolara, orta vadede ise 5 milyar dolara çıkarılma hedefinin açıklandığı toplantıda, Türkiye’nin hem ekonomik yapısı hem de ticaret ağının avantajlarına değinilerek yatırımcılara çağrıda bulunuldu.

HARİKA GÜRAL: "SLOVAKYA'YI BÖLGESEL TİCARET VE TAŞIMACILIKTA BÜYÜK AVRUPA PAZARLARINA KOLAY ERİŞİM SAĞLAYAN KİLİT BİR OYUNCU OLARAK KONUMLANDIRIYOR VE STRATEJİK İŞ BİRLİKLERİ GELİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ"

Türkiye-Slovakya İş Konseyi’nin yeni dönem Başkanlığı’na seçilen Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, katıldığı JETCO protokolü imza töreninde, iki ülke arasında pek çok sektördeki iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Güral; “1995 yılında kurulan ‘DEİK Türkiye-Slovakya İş Konseyi’, iki ülke arasındaki mevcut ticari ortaklığın güçlendirilmesi ve ikili ekonomik ilişkilerin kapsamının genişletilmesi amacıyla faaliyet göstermektedir. Ülke bazlı 144 iş konseyinden biri olan kurumumuz, dünya çapındaki ortak kuruluşlarla iş birliği yaparak DEİK'in çeşitli kıta ve ülkelerden gelen bilgilerin merkezi bir deposu olarak hizmet vermesini sağlamaktadır. Bu yapı, DEİK'in dinamik ve becerikli bir ticari diplomasi organizasyonu olmasına olanak sağlamaktadır.” dedi.

Slovakya’nın Avrupa’daki önemli konumunun bilincinde olduklarını belirten Güral, sözlerine şöyle devam etti: “Slovakya'yı bölgesel ticaret ve taşımacılıkta büyük Avrupa pazarlarına kolay erişim sağlayan kilit bir oyuncu olarak konumlandırıyor ve stratejik iş birlikleri geliştirmeyi amaçlıyoruz.”

Güral, “JETCO, ekonomik ve ticari ilişkilerimizi stratejik bir ortaklığa dönüştürecek ve her iki ülkeden iş dünyası topluluklarının birlikte çalışmasını sağlayacak. İş Forumu kapsamında imzalanan İş Birliği Mutabakat Zaptı ile de ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı.”ifadelerine yer verdi. 

Slovakya ile ikili ilişkilerde; otomotiv ve yenilenebilir enerjinin yanı sıra, inovasyon ve bilişim alanında da karşılıklı büyük bir potansiyel bulunduğuna dikkat çeken Harika Güral, DEİK Başkanı Nail Olpak’ın açıklamaları ışığında 2023 yılı itibariyle iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2,3 milyar dolarla en yüksek rakama ulaştığı bilgisini katılımcılarla paylaştı.

Türk iş dünyasının, Slovakya'nın otomotiv sektöründeki yenilikçi politikalarını dikkatle izlediğini belirten Güral, özellikle Ulusal Akü Merkezi projesinin elektrikli araç teknolojisinde önemli bir adımı temsil ettiğini belirtti. Türkiye’nin, Slovak meslektaşlarla ortaklık kurmaya hazır olduğu mesajını veren Harika Güral, Türkiye olarak elektrikli araç üretimine başlandığını ve bu alandaki araştırma geliştirme çalışmalarına aktif olarak destek verildiğini anlattı.

HARİKA GÜRAL - DENISA SAKOVA 

HARİKA GÜRAL: "TÜRKİYE'NİN ENERJİ YATIRIMLARININ %64'Ü YENİLENEBİLİR ENERJİYE AYRILMIŞTIR"

Enerji sektöründe önemli iş birliği fırsatlarının bulunduğuna inandıklarını ifade eden Türkiye-Slovakya İş Konseyi Başkanı Harika Güral, “Raporlar, Slovakya'nın enerji üretiminin % 23'ünün yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini gösteriyor ve Slovakya'nın bu yüzdeyi artırma konusundaki güçlü kararlılığını gözlemliyoruz. Bu yönde önemli bir adım olarak görülen Batı Slovakya'da toplam 700 MW kapasiteye sahip 15 rüzgar enerjisi santralinin kurulması özellikle dikkat çekici. Türkiye de bu alanda önemli adımlar atıyor. 2023 yılı itibariyle Türkiye'nin enerji üretiminin % 39'u yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş ve Türkiye'nin enerji yatırımlarının % 64'ü yenilenebilir enerjiye ayrılmıştır. Bu alanda iki ülke arasında hem uzman bilgi paylaşımının hem de iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesinin önemli olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Slovakya'nın AB üyeliğini tanıyarak, ülkenin 'Yeni Nesil AB Projeleri'ne yönelik yenilikçi yaklaşımını desteklediklerini ifade eden Güral, özellikle çevre dostu bina yenilemeleri ve demiryolu sistemlerinin modernizasyonu gibi 'Yeşil Slovakya' girişimlerinde ortaklıklar kurmayı hedeflediklerini açıkladı. Tecrübeli Türk inşaat şirketlerinin uzmanlığından yararlanarak yollar ve sanayi bölgeleri dahil olmak üzere altyapı yatırımlarına destek vermeye hazır olunduğu mesajını verdi.