SİYASET

TBMM'de bütçe görüşmeleri devam ediyor...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı Bütçe sunumunu yaptı. 

Bakan Karaismailoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda ulaştırma ve haberleşme alanlarında bakanlığının, proje çalışma ve hedeflerini anlattı. Ulaştırma ve haberleşme alanında yapılan yatırımlarla, 18 milyondan fazla vatandaşa iş imkanı sunduklarını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, "Ülkemizin üretimine 1 trilyon 139 milyar dolarlık katkıda bulunduk. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya katkımız 548,5 milyar dolara ulaştı" dedi. 

'ÜLKEMİZİ HIZLI TREN İŞLETMECİLİĞİ İLE TANIŞTIRDIK'

Demiryollarına yapılan yatırımları aktaran Bakan Karaismailoğlu, "Ülkemizi hızlı tren işletmeciliği ile tanıştırdık. İstanbul'da Marmaray, Ankara'da Başkentray, İzmir'de İZBAN, Gaziantep'te GAZİRAY başta olmak üzere, bugüne kadar toplam 345.1 kilometre kent içi raylı sistem hattını tamamlayıp milletimizin hizmetine sunduk" diye konuştu.

'KARAYOLLARINDAKİ YATIRIMLARIMIZLA ÜLKEMİZE ÇAĞ ATLATTIK'

Bakan Karaismailoğlu, karayollarında yapılan projelerle ilgili, "Karayollarındaki yatırımlarımızla ülkemize çağ atlattık. Bölünmüş yol ağımızı 6 bin 100 kilometreden 29 bin kilometreye çıkardık. Son 20 yılda, araç sayısı 8 milyondan 26 milyona yükselmesine rağmen trafik sıkışıklığı çok daha az. 2003 öncesindeki toplam tünel uzunluğunu 14 kattan fazla artırarak 50 kilometreden 720 kilometreye çıkardık. 2003 yılından beri toplam 419 tarihi köprünün restorasyonunu tamamladık" dedi.

Haberleşmede de çok güçlü bir altyapı tesis ettiklerini anlatan Bakan Karaismailoğlu, "Dijitalleşmeye hız kazandırdık. e-Devlet'i kullanan vatandaşlarımızın sayısı 60 milyonu aştı. Haberleşmede sektör büyüklüğümüzü yıllık bazda yüzde 41 daha artırdık. 266 milyar TL'ye ulaştırdık. Mobil abone sayımız 91 milyona ulaştı. 4.5G hizmeti alan abone sayımız 83.4 milyonun üstünde. 2003 yılında 23 bin olan geniş bant abone sayısı bugün 91.3 milyon" açıklamasında bulundu. 

'DENİZCİLİK ALANINDA YENİ BİR ÇAĞIN KAPISINI ARALAMAYA HAZIRLANIYORUZ'

Bakanlığının uydu haberleşme hizmetlerine de değinen Bakan Kararismailoğlu, "TÜRKSAT 5A ve 5B'yi devreye aldık. Uydularımız 3 kıtaya yayılan geniş bir coğrafyaya hizmet veriyor. 3 tarafı denizlerle çevrili vatanımızın 'denizci ülke' kimliğini yeniden inşa ettik. Dünya deniz taşımacılığına yeni bir soluk getirecek Türkiye'nin denizlerdeki lojistik hakimiyetini artıracak Kanal İstanbul ile ulaşım sektörü ve denizcilik alanında yeni bir çağın kapısını aralamaya hazırlanıyoruz" dedi.

Bakan Karaismailoğlu, bakanlığının devam eden projeleriyle ilgili de şunları söyledi:

"3 bin 665 kilometre bölünmüş yol yapımı devam ediyor. 458 kilometre uzunluğunda 127 karayolu tüneli, 80 kilometre uzunluğunda 488 köprü ve viyadük inşa ediliyor. 4 bin 262 kilometre hızlı tren hattının yapım çalışmalarına devam ediyor. Üç Havalimanımızın inşası devam ediyor. 10 liman tesisimizin yapımı sürüyor. 50 bin kilometrelik fiber altyapı çalışmamız devam ediyor. Ankara da AKM-Gar-Kızılay Metro hattını, Tunceli Singeç Köprüsü'nü ve bağlantı yollarını, Zigana Tüneli'ni, Kayseri-Anafartalar Tramvay Hattı'nı, Çukurova Havalimanı'nı, Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Hattını, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gibi dev projeleri milletimizin hizmetine sunacağız."

Bakan Karaismailoğlu, Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A'nın 2023 yılında uzaya fırlatılacağı bilgisini de paylaştı. 

Bakan Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı'nın işletmesiyle ilgili "25 yıl işletme süresi karşılığında toplam 8 milyar 555 milyon Euro kira alacağız. Kira bedelinin yüzde 25'i olan 2 milyar 138 milyon Euro, Yani 50 milyar TL Mart 2022'de devletimizin, milletimizin kasasına girdi" dedi. 

'TRAFİK KAZALARI YÜZDE 82 AZALDI'

Trafik kazalarının yüzde 82 azaldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, "Yatırımlarımızla, her yıl ortalama 13 bin 100 vatandaşımızın canını kurtarıyoruz. Tüm bu hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye'nin geleceği için 198 milyar dolarlık yatırım planladık. Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ülkemizin adını dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yazdırmak için karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme sektörlerimizde 2053 Master Planı'mız çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2053 yılına kadar bölünmüş yol uzunluğunu 38 bin 60 kilometreye ulaştıracağız. Demiryolunda, hızlı tren bağlantısına sahip il sayımızı 8'den 52'ye yükselteceğiz" diye konuştu

Yatırımların hızla artacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, "Yıllık yük taşımacılığı 55 milyon tondan 448 milyon tona ulaşacak. 13 bin 128 kilometre olan demiryolu hat uzunluğumuzu, 2053 yılına kadar 28 bin 590 kilometreye çıkartmayı planlıyoruz. Havayolunda 210 milyon olan yolcu sayısı 2053 yılında 344 milyona yükselecek. Liman tesisi sayımızı 217'den 255'e yükselteceğiz. Fiber hat uzunluğu tüm ülke sathında yaygınlaşarak 1.5 milyon kilometreye ulaşacak" dedi.

Bakan Karaismailoğlu, bakanlığının 2023 yılı toplam bütçe ödeneğini yaklaşık 181.86 milyar TL olarak öngördüklerini söyledi. 

BAKAN KİRİŞCİ SUNUM YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı Bütçe sunumunu yaptı. Bakan Kirişci, Rusya- Ukrayna savaşının, küresel gıda arzına olumsuz etkisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, liderliğiyle çözüme kavuştuğunu söyledi.

'TAHIL KORİDORUNDAN 13.3 MİLYON TON TAHIL TAŞINDI'

Tahıl Koridorundan, 8 Aralık itibarıyla 13.3 milyon ton tahıl taşındığını aktaran Bakan Kirişci, "Bunun yüzde 57,5'i Avrupa, yüzde 23,9'u Asya, yüzde 11,6'sı Afrika ve yüzde 6,8'i Orta Doğu ülkelerine ulaştırılmıştır. Ukrayna tahılının alıcılarının çoğu, zengin ülkelerdir. Biz de adaletli dağıtım için, gayret ediyoruz" açıklamasında bulundu.

'GIDA MESELESİ MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ' 

Gıda meselesinin, bir milli güvenlik meselesi olduğunu belirten Bakan Kirişci, "Gelişmiş ülkelerin bile gıda arz güvenliğine yönelik endişelerinin arttığı bir dönemde, ülke olarak eli öpülesi çiftçilerimiz sayesinde stratejik tarım ürünlerinde bulunurluk sıkıntısı yaşamadık. Üretimde sürdürülebilirlik için planlamayı, planlama için ileri teknolojiyi önceleyerek tarım politikalarını bu doğrultuda geliştiriyoruz" dedi.

'ORMAN VARLIĞI ARTTI'

Bakan Kirişci, dünyadaki eğilimin aksine, orman varlığını artırdıklarını kaydederek, "Etkin ağaçlandırma çalışmalarımızla, erozyonla taşınan toprak miktarını azalttık. Ülkemizi, doğa turizminde marka haline getirirken, zengin biyolojik çeşitliliğimizi ve genetik kaynaklarımızı koruyarak gelecek nesillere aktarıyoruz" diye konuştu.

Tarım alanındaki gelişmeleri aktaran Kirişci, "Tarım sektörü, son 19 yılın 15'inde büyüme göstermiştir. Tarımsal hasılamız, 2002 yılında 25.1 milyar dolardan yüzde 78,1 artışla 2021 yılında 44.7 milyar dolara yükseldi. Tarımsal ihracatta, dikkate değer bir artış trendi içindeyiz. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 2002 yılında 3.8 milyar dolarken, bu yıl sonu itibarıyla, 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Yeni tarım vizyonumuzu, 'sen üret yeter' sloganımızla duyurduk. Çiftçilerimize, 1 Ekim'den itibaren ÇKS'ye e-Devlet kapısından erişim imkanı sağladık. Bürokrasiyi azaltarak, yaklaşık 2,2 milyon üreticimize emek, zaman ve para tasarrufu sağladık" dedi.

'TARIMSAL DESTEKLEME SİSTEMİ DEĞİŞTİ, ÖDEMELER ÖNE ÇEKİLDİ'

Tarımsal destekleme sistemini değiştirdiklerini aktaran Bakan Kirişci, "Ödemelerimizi öne çektik. Söz konusu desteği, başvuran çiftçilerimizin Ziraat Bankası kartlarına yükledik. Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan destekleme ödemelerini, sadece mazot ve gübre alımında kullanabilmektedir. Mazot ve gübre desteklerinin öne çekilmesiyle, çiftçilerimiz, ekim döneminde, girdi maliyetlerini düşünmeden üretime başladılar" diye konuştu.

'200 BİN TL'YE ÇIKARILDI'

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği 100 bin TL tutarındaki faizsiz kredi miktarını, 200 bin TL'ye çıkardıklarını duyuran Bakan Kirişci, "Bunun 100 bin TL'lik kısmını, yine aynı olarak sadece mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere, banka kartlarına yükledik. Bitkisel üretim miktarımızı, 2002 yılında 98 milyon tondan 2021 yılı itibarıyla 117,9 milyon tona ulaştırdık. Bitkisel üretimimizin, 2022 yılında, 127,6 milyon tona ulaşmasını bekliyoruz. Bu ise bitkisel üretimde tüm zamanların rekoru olacaktır" dedi.

Çiftçinin gelir kaybı riskini teminat altına aldıklarını kaydeden Bakan Kirişci, "Önümüzdeki yıl, IPARD programına başlıyoruz. 42 ilde uygulanan programı, 81 ilimizde yaygınlaştıracağız. Kent tarımı vizyonumuzun en önemli enstrümanlarından biri olan TDİOSB proje sayısını 57'ye çıkardık. Bu bölgelerimize, günümüz fiyatlarıyla, 925 milyon TL altyapı kredisi sağladık" diye konuştu. Bakan Kirişci, bu yıl kasım ayı itibarıyla, 7 bin 500 denetçiyle yaklaşık 1 milyon 200 bin gıda denetimi yaptıklarını da açıkladı. 

'ORMAN YANGINLARI KULEDEN GÖZETLENİYOR'

Bakan Kirişci, orman yangınlarıyla ilgili tedbirlere ilişkin "Ormanlarımızı yangınlardan ve kanun dışı müdahalelerden korumak için 126'sı akıllı olmak üzere toplam 776 kuleden 24 saat gözetliyoruz. Ülkemizin gurur kaynağı olan İHA'larımızı, orman yangınlarıyla mücadelede kullanan Avrupa'da ilk ülke olduk" diye konuştu.

Köye dönenlere desteklerin artacağını belirten Bakan Kirişci, "Köye dönüşü, eğitim, sağlık, iletişim ve enerji altyapısıyla bütüncül bir kırsal alan modeli haline getireceğiz. Gıda arz güvenliğinin sigortası olan küçük aile işletmeciliğine desteğimizi, artırarak sürdüreceğiz" dedi.

BAKAN AKAR SUNUM YAPTI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 yılı bütçe sunumunu yaptı. Akar, güvenlik kaygılarının en üst seviyeye çıktığı bir dönemden geçildiğini belirterek şöyle dedi:

"Küresel ve bölgesel düzeyde gelişmelerin hızlandığı, giderek derinleşen mevcut sorunlara yenilerinin eklendiği; artan risk, tehdit ve tehlikelere bağlı olarak güvenlik kaygılarının en üst seviyeye çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Böylesine hassas bir süreçte Türkiye olarak tüm gelişmeleri yakından takip etmekte, proaktif davranarak savunma ve güvenlik ile ilgili her türlü tedbiri almaya gayret göstermekteyiz. Köklü tarihi, coğrafyası, değerleri, dinamik nüfusu ve güçlü ordusuyla dünyada güvenlik üreten bir ülke konumundaki Türkiye, sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası alanda kurduğu çok boyutlu ilişkilerle özne haline gelmiş; ülkemizin etki alanı üç kıta, ilgi alanı bütün dünya olmuştur."

'HUDUTLARIMIZ 7 GÜN 24 SAAT ESASINA GÖRE KORUNMAKTADIR'

Hudut güvenliğinin üst düzeyde olduğunu ifade eden Bakan Akar, "Hudutlarımız, 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak hudut birliklerimiz tarafından bugüne kadarki en yoğun ve en etkili tedbirler ile korunmaktadır. Hudut güvenliğimiz, hudut hattında; hudut birliklerimiz ve komandolarımız tarafından, hudut gerisinde ise; jandarma ve polislerimiz tarafından sağlanmaktadır. Hudutlarımızın güvenliğinin sağlanmasında sınır, fiziki güvenlik sistemine dayalı tel örgü, hendek, duvar ve gözetleme sistemlerinden meydana gelen dünya standartlarında, yüksek teknolojiye sahip araç, gereç ve teçhizat kullanılmaktadır" dedi.

'1 OCAK'TAN İTİBAREN 250 BİN KİŞİNİN GEÇİŞİ ENGELLENDİ' 

Bakan Akar, sınır güvenliğine ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her geçen gün alınan ilave tedbirlerle sadece 1 Ocak'tan itibaren hudutlarımızda 250 bin kişinin geçişi engellenmiş; yakalanan 7 bin 600 düzensiz göçmen ile 800 terörist, kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir. Hudutlarımızda alınan bu yoğun önlemler ve sınır ötesinde yapılan etkin operasyonlar sonucunda, terör örgütünün hudutlarımızdan eleman ve malzeme aktarımı çok büyük ölçüde engellenmiş, durma noktasına gelmiştir. Tüm bu üst düzey tedbirlere, personelimizin olağanüstü kahramanlık ve fedakarlığına rağmen, milli bir mesele olan hudut güvenliği, maalesef zaman zaman tartışma konusu yapılmakta; resmi açıklamalar ve yapılan bilgilendirmeler dikkate alınmadan gerçek dışı, abartılı ve yanıltıcı bazı söylemler ortaya atılmaktadır."

'BU YILIN BAŞINDAN İTİBAREN 4 BİN CİVARINDA TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ' 

Bakan Akar, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar; yurt içinde, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde toplam 37 bin, bu yılın başından itibaren ise 4 bin civarında teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklayarak, "Ülkemizin ve asil milletimizin savunmasını ve güvenliğini sağlamak için; tüm terör örgütlerine karşı mücadelemiz, artan bir şiddet ve tempoda ve taarruzi bir ruhla, azim ve kararlılıkla, başarılı bir şekilde devam etmektedir" dedi.

KİMYASAL SİLAH İDDİALARI 

Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin, "Kesinlikle böyle bir şey yok.  'Türk Silahlı Kuvvetleri kimyasal silah kullanıyor' deniliyor. 24 Kasım'da bir heyet teşkil ettik. Gitti incelemeleri ölçümlerini yaptı. Verileri Sağlık Bakanlığı laboratuvarına verdiler. Bunların hiçbirinde kimyasal olmadığı raporu elimizde. Silah ve mühimmat geliştirilmemekte, üretilmemekte, stoklanmamakta, kullanılmamakta; envanterde uluslararası hukuk ve anlaşmalarla yasaklanmış hiçbir silah ve mühimmat asla bulundurulmamaktadır. Buna rağmen hala aynı mesnetsiz iddialar dillendiriliyor. Kimyasal Silahların Önlenmesi Anlaşması'na göre; göz yaşartıcı mühimmatın kullanılması yasaklanmıştır. Kolluk faaliyetlerinde veya özel operasyonlarda ve insan hayatını korumak maksadıyla kullanılabileceği kabul edilmektedir. Rehine kurtarma operasyonu (Gara) kapsamında yapılan açıklamayı çarpıtmak en basit haliyle terör propagandasına hizmet etmektir" dedi.

'TERÖRİST NEREDEYSE HEDEFİMİZ ORASIDIR'

Sınır dışına yapılan operasyonlar hakkında da konuşan Bakan Akar, "İçeride ve dışarıda yapılan diğer bir kara propaganda da terörle mücadelemizin Kürt kardeşlerimize karşı olduğu iftirasıdır. Bu yalandır. Bir kez daha vurgulamak isterim ki; bin yıldır bu coğrafyayı, ekmeği, suyu birlikte paylaşan Türkler ve Kürtler kardeştir. Tek hedefimiz teröristlerdir. Terörist neredeyse hedefimiz orasıdır. PKK/YPG/PYD, hepsi aynı. Bizim için adları ne olursa olsun, kim destek verirse versin, ülkemizi ve asil milletimizi terör belasından kurtarmakta kararlıyız" şeklinde konuştu.

PENÇE- KILIÇ OPERASYONU 

Bakan Akar, 19 Kasım'da başlatılan Pençe Kılıç operasyonuna ilişkin de son bilgileri paylaşarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde terör örgütüne yönelik 19 Kasım'da başlatılan Pençe Kılıç dahil son dönemin en büyük, en kapsamlı ve en etkili kara ve hava operasyonları icra edilmektedir. Harekatta, terör hedefleri ateş altına alınmış, çok sayıda barınak, sığınak, mağara, tünel, depo ve sözde karargah tam isabetle imha edilirken, aralarında örgütün sözde yöneticilerinin de bulunduğu tespit edilen 364 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Teröristler tarafından 20-22 Kasım'da hedef gözetmeksizin sivil yerleşim yerlerine yapılan alçak saldırılara ise her zaman olduğu gibi gerekli karşılık verilmektedir. Operasyon; teknik, taktik ve matematik konusudur. TSK, ülkemizin ve asil milletimizin güvenliği için uygun yer ve zamanda gerekli her türlü tedbiri almıştır, alacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Terör örgütündeki çöküş hızlanmış, teslim olmalar artmış ve bu çöküş, elebaşlarının son dönemdeki ifade ve açıklamalarına da yansımıştır."

Bakan Akar ayrıca, 530 bini Türkiye'den olmak üzere 1 milyondan fazla Suriyelinin evlerine ve topraklarına gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde döndüğünü söyledi. 

15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren FETÖ iltisakı nedeniyle TSK'dan bugüne kadar 10 bini Bakan onayı ile olmak üzere toplam 24 bin 700 kişinin ihraç edildiğini aktaran Bakan Akar, "FETÖ ile mücadelemize, elde edilen yeni bilgi, belge ve verilerle bir bütün halinde kararlılıkla devam edilmektedir" şeklinde konuştu.

'ABD TARAFINDAN OLUMLU VE SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ'

Bakan Akar, F-16'larla ilgili, "40 adet F-16 Viper uçağının tedarikine ve 79 uçağın da modernizasyonuna yönelik çalışılmalar olumlu yönde devam etmekte ve yakından takip edilmektedir. Bu konuda başlangıçtan itibaren ABD'li muhataplarımızın olumlu yaklaşımlarını gördük. Buna bağlı olarak artık ABD tarafından olumlu ve somut adımlar bekliyoruz. Bu çalışmalarımız ayrıca milletvekillerimizden oluşan heyetlerin ABD'de Temsilciler Meclisi ve Senato'da yaptıkları temaslarla desteklenmektedir" açıklamasında bulundu.

TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2023 yılı bütçeleri kabul edildi. (DHA)

Bakan Kirişci, "Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızın 2023 yılı bütçesi, önceki yıla göre, yüzde 106.9 artışla 133.7 milyar TL olacaktır" diye konuştu. (DHA)