Erkan Güral: “NSF sertifikası ürünlerimizdeki hijyen ve halk sağlığının yeni tescili” Erkan Güral: “NSF sertifikası ürünlerimizdeki hijyen ve halk sağlığının yeni tescili”

Türkiye turizminin köklü markası Martı Hotels & Marinas, yılardır sürdürdüğü eğitim, spor, arkeoloji ve kültür sanat alanındaki sosyal sorumluk desteklerine bir yenisini daha ekledi. Martı Hotels & Marinas, adını bölgenin antik tarihinden alan Martı Hemithea Hoteli ile 2023 yılında üstlendiği Kastabos Antik Kenti, Hemithea Kutsal Alanı’ndaki arkeolojik kazı çalışmalarının ana sponsorluğunu bu yıl da devam ettiriyor. Geçmişi M.Ö. IV. yüzyıla dayanan antik kentteki kazılarda şu ana kadar tapınağın yanı sıra törensel yol, tiyatro gibi birçok yapı ortaya çıkartıldı. Arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan tarihi eserler ise Marmaris Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınıyor.

MARTI HOTELS & MARİNAS ANTİK MİRAS KAZISINA SPONSORLUK DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Türkiye turizminin öncü markası Martı Hotels & Marinas, hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile farklı alanlarda toplumsal gelişime katkı sunmaya devam ediyor. Bugüne kadar açtığı eğitim kurumlarıyla genç nesillerin yetişmesinin yanı sıra sponsorluklarıyla yelken başta olmak üzere deniz sporlarını, kültür sanat etkinliklerinin ve tarihi mirasın korunup gelişmesine katkı sunan Martı Hotels & Marinas, desteklerine bu yılda devam ediyor.

MARTI HEMILTHEA HOTEL ADINI ALDIĞI ANTİK MİRASA SAHİP ÇIKIYOR

Grup bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Marmaris Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen Kastabos Antik Kenti, Hemithea Kutsal Alanı’ndaki kazı çalışmalarında 2023 yılından bu yana destek veriyor. İş birliği kapsamında, grubun adını antik Yunan mitolojisindeki sağlık ve güzellik tanrıçası Hemithea’dan alan butik oteli Martı Hemithea, tarihi M.Ö. IV. yüzyılın ikinci yarısına dayanan Kastabos Antik Kenti, Hemithea Kutsal Alanı’ndaki kazı çalışmalarında yine projenin tek ve ana sponsoru olarak desteğini sürdürüyor.

Türkiye’nin cennet tatil köşelerinden Marmaris’in büyüleyici koylarıyla tanınan Hisarönü Körfezi’nde, modern mimarisi, göz alıcı yeşili, uçsuz bucaksız mavisiyle misafirlerine çok özel bir ambiyans sunan Martı Hemithea, geçen yıldan bu yana verdiği destekle bölgedeki tarihi mirasın ortaya çıkartılmasına önemli bir katkı sunuyor.

OYA NARİN: "BÖLGENİN BİNLERCE YILLIK TARİHİ ZENGİNLİĞİNE IŞIK TUTATCAK"

Martı Hotels & Marinas Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, Narin Ailesi ve Martı Grubu olarak binlerce yıllık tarihe ışık tutacak bir çalışmaya destek olmaktan çok mutlu olduklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin ilk yıllarında tekstil ile başlayan, daha sonra da turizm sektörüne yönelen bir grup olarak sosyal sorumluluk çalışmalarını her zaman önemli bir öncelik olarak gördük. Tarih ve kültürel miras da bizim her zaman ilgili olduğumuz ve önem verdiğimiz alanlarından bir tanesi oldu. Ülkemizin her bir köşesinde zengin bir tarih yatıyor. Özellikle bölgemiz binlerce yıllık tarihi boyunca farklı toplumlara, kültürlere, medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok zengin bir coğrafya. Bizler de sahip olduğumuz bu mirasın ortaya çıkartılması noktasında üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Kastabos Antik Kenti, Hemithea Kutsal Alanı’ndaki antik kazı çalışmaları da bu desteklerden bir tanesini oluşturuyor. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bu antik mirasın gün yüzüne çıkartılacak olmasından çok heyecanlıyız. Ortaya çıkarılacak bu antik mirasla ülkemizin kültür ve tarih turizmine de önemli bir katkı sağlanmış olacak. İnsanlar buraları gezdiğinde binlerce öncesine tarihi bir yolculuk yapacak. Bu nedenle bu çalışmaları çok kıymetli buluyoruz. Son iki yıldır bir parçası olduğumuz bu antik mirasın insanlıkla buluşturmak için üzerimize düşen yapmaya devam edeceğiz.”

"KASTABOS ANTİK KENTİ, HEMITHEA TAPINAĞI'NA ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL MİRASINA EKLEMEK İSTİYORUZ"

Projenin Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Salih Kaymakçı da yapılan çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:

“Kastabos Antik Kenti, Hemithea Kutsal Alanı, Marmaris ilçesinin Hisarönü bölgesindeki Eren Dağı üzerinde bulunuyor. İlk araştırmaların 1866’da başladığı bu bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izniyle 2022’de çalışmaya başladık. 2023 yılında ise Martı Hemithea’nın sponsorluğunda çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırdık. Arkeolojik çalışmalar büyük bir titizlik yürütülen ve çok uzun zaman alan maliyetli çalışmalardan kazılardan oluşuyor. Bu çalışmalarımıza 2023 yılından bu yana destek veren Martı Hotels & Marinas Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin’e ve Martı Hemithea Hotel’e bu nedenle çok teşekkür ediyoruz. Onların desteği olmasaydı bu çalışmaları yapamazdık.

Öğrencilerimizin de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 kişiden oluşan bir ekip olarak çalışıyoruz. Burası Karia bölgesinin merkezi olarak bilinen Kastabos Antik Kenti. Kent içinde M.Ö. IV. yüzyılın ikinci yarısına dayanan Hemithea'ya adanmış önemli bir tapınak bulunuyor. Hemithea’nın, Karia Bölgesi’nde hastaları uyku yöntemiyle ve psikanaliz ile iyileştiren ilk sağlık tanrıçası olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Hemithea için bu bölgede etkinlikler, festivaller, sunumların düzenlendiğini biliyoruz. Buradaki tapınak, Hemithea’ya adanmış ve aynı zamanda Kastabos Khersonesos Birliği’nin toplantı merkezi olarak kullanılmış bir alandan oluşuyor. Bugüne kadar da tapınağın yanı sıra tapınağa giden törensel yol, 3.500 kişilik bir tiyatro, heykel kaidesi, kurban masası ve Hemithea’ya sunum yapılan alanlar dahil birçok yapıyı ortaya çıkardık. Burada bulduğumuz tarihi eserler Marmaris Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Bu çalışmalarımızda antik kenti ve içindeki tapınağı yeniden ayağa kaldırarak, ülkemizin kültürel mirasına kazandırmak istiyoruz. Bu çalışma, ayrıca bu bölgenin arkeolojik ve tarihi öneminin daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.” 

Editör: Admin Admin