Yönetmen ve ISTANBUL’74 kurucusu Alphan Eşeli’nin Serra Türker Bayır’ın kurucusu olduğu Misela’nın 15 yıllık serüvenine bir övgü niteliği taşıyan ve zanaatkarlığı yaratıcılıkla buluşturan “Crafting Realms” sergisi İstanbul, New York ve Londra edisyonlarının ardından getirdiği ses ile Financial Times’taki moda ve yapay zeka dinamiklerine dair “Sometimes reality is not enough: fashion brands turn to AI” başlıklı makaleye konu oldu.
APLHAN EŞELİ
Emily Cronin’in kaleme aldığı makalede Serra Türker Bayır ve serginin arkasındaki sanatçı Alphan Eşeli, kampanyanın yaratıcı süreci ve yapay zekanın sanatsal ifadeyle buluşmasının etkileri hakkında görüşlerini paylaştılar.
Misela’nın 15. yılını kutlayan çanta kampanyasında, 15 farklı şehirde, 15 kadının Misela çantalarını taşıdığı görseller yer almıştı. Serra Türker Bayır, “Kampanyadaki çantaları ve kadınları bir dünya turuna çıkarmak istedik,” diyerek fikrin global varlığını ve Misela koleksiyonlarının farklı mekanlarla bağlarını öne çıkarırken, Alphan Eşeli bu görsellerin tamamen yapay zeka tarafından üretilmediğini, yapay zeka destekli olduğuna dikkat çekerek “Yapay zeka, hala insan komutları olmadan —ve umarım hiçbir zaman— yaratma yetisine sahip değil. İnsan fikirlerine bağımlı. Her yaratım süreci gibi, her şey bir fikirle başlar. Eğer bir fikriniz yoksa, yapay zeka sizin için bir fikir oluşturamaz. Yapay zeka şu aşamada sadece bir araç.” dedi.
CRAFTING REALMS SERGİSİ HAKKINDA
Dünyanın dört bir yanındaki 15 şehir için kurgulanan ve Misela tasarımlarına ilham veren kentsel manzaralar sunan eserler, her bir şehrin özgün hikayelerini oluşturan kültürlerin ve kimliklerin buluşmasını kutlayan bir anlatı örgüsü yaratıyor. Ödüllü yönetmen Alphan Eşeli’nin Misela tasarımlarını yapay zekayla birleştirerek yarattığı 15 eserden oluşan sergi, sanat ve moda arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlayarak, gelenek ve yeniliği bir araya getiriyor.
Yapay zeka kullanımıyla şekillendirilen 15 eser, Misela'nın ikonik tasarımlarından hareketle gelenek ve yenilik arasında bir ilişki kurarak yaratıcı ifadenin sınırlarını zorlamayı amaçlıyor. “Crafting Realms” sergisindeki her eser, 15 Misela tasarımından ilham alarak, 15 kadının ve 15 şehrin ruhunu kurgusal bir gerçeklik içinde ele alıyor.
Sergi; kimlik, şehir ve tasarım dünyaları arasında zengin bir diyalog oluşturduğu gibi izleyicileri de bu kurgusal evrene dahil etmeyi hedefliyor. Yapay zeka algoritmalarının sanatsal bir vizyonla buluştuğu sergi, insan yaratıcılığı ve yapay zekanın ortak yaşantısına dair bir temsiliyet sunuyor.
Kürasyon: ISTANBUL’74
Sergi Tasarımı ve Uygulama: ’74STUDIO