Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduat faizlerinin seviyesinin tasarrufları teşvik ederek Türk lirasına olan ilgiyi artırdığını, kur korumalı hesaplarda düşüş sürerken nisan ayından itibaren yabancı para mevduat hesaplarında kayda değer gerileme gözlendiğini açıkladı.

TCMB, Mayıs 2024 dönemine ilişkin Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı. 81 sayfalık rapordan öne çıkan başlıklara göre; para politikaları duruşu ve makro ihtiyati politikalar, finansal politikalara hızlı ve etkili bir şekilde yansıdı. Uygulanan politika bileşiminin kredi büyümesi üzerindeki etkisi belirgin şekilde gözlenirken, Türk lirası kredi büyümesi iç talebi dengeleyici biçimde ılımlı seyrediyor. Yabancı para krediler büyüme sınırı düzenlemesine dahil edilirken, bu krediler iç talep ve dış ticaretteki dengelenmeye etkisi açısından yakından takip ediliyor.

Savunma sanayinde haziran ihracatı 563 milyon dolar... Savunma sanayinde haziran ihracatı 563 milyon dolar...

Türk lirası mevduat faizlerinin seviyesi tasarrufları teşvik ederek Türk lirasına olan ilgiyi artırıyor. Kur korumalı hesaplarda düşüş sürerken, nisan ayından itibaren yabancı para mevduat hesaplarında kayda değer gerileme gözlendi. Yurt dışı ve yurt içi yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara yönelimi ile finansal sistemde oluşan likidite fazlası, ilave zorunlu karşılık adımları ile sterilize edildi. Ülke risk priminde gözlenen iyileşmeyle birlikte reel sektör ve bankacılık sektörü vadesi gelen dış borçlarını yüksek oranlarda yeniledi.

Finansal koşullardaki sıkılaşma sonrasında bireysel kredi kalitesinde sınırlı bir bozulma görülürken, bu kredilerdeki gelişmeler yakından takip ediliyor. Hanehalkı borçluluğundaki düşük seviye korunmakla birlikte, kısa vadeli bireysel kredi kartı borcunun hanehalkı borcu içindeki payı arttı. Reel sektörün düşük borçluluk oranının yanı sıra; yüksek karlılık ve likidite oranları, sıkı finansal koşulların ticari kredi kalitesi üzerindeki etkisini sınırlandırdı. (DHA)

Editör: Admin Admin