İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıl dönümü etkinlikleri, Zafer Yürüyüşü ile başladı. 7'den 70'e İzmirlilerin katıldığı yürüyüşte, 350 metrelik dev Atatürk posteri taşındı.

İzmir'in işgalden kurtulduğu 9 Eylül 1922'nin 102'nci yıl dönümü, valilik koordinesinde kutlanmaya başlandı. Kutlamalar Zafer Yürüyüşü ile başlarken, İzmirliler Basmane Polis Merkezi önünde saat 09.00 sıralarında yürüyüş için toplandı. Yürüyüşe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anafartalar Caddesi ile Cumhuriyet Meydanı arasında geçen yürüyüşte 350 metrelik dev Atatürk posteri taşınırken, bando takımı da eşlik ederek renk kattı. 7'den 70'e bölge halkı, yol kenarlarından ve binalardan Türk bayrakları sallayıp, kentin kurtuluşunu kutladı.

Topluluğun Cumhuriyet Meydanı'na ulaşmasıyla yürüyüş son buldu. Ardından meydanda gerçekleştirilecek Atatürk Anıtı'na çelenk sunma törenine geçildi. 

EMSALSİZ FEDAKARLIK VE KARARLILIK VURGUSU

Lübnan’da yaralıların çoğu gözlerinden ameliyat oluyor Lübnan’da yaralıların çoğu gözlerinden ameliyat oluyor

İzmir'in kurtuluşunun 102'nci yıl dönümü kapsamında düzenlenen kutlama programı Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine uygun şiirler okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama mesajı da törende okundu. Erdoğan mesajında, "İstiklal mücadelesi, vatanı canlarından üstün tutan, kahramanlıklarıyla tarihe mal olan tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıkları, aziz milletimizin bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkma kararlılığı sayesinde zaferle neticelenmiştir. Böyle bir kutlu anlayışla kadim medeniyetimizin mirası üzerine kurulan Cumhuriyetimizi kazanımları ile korumak, yaşatmak, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak, yeni başarılarla daha da güçlendirmek suretiyle geleceğe taşımak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz. Bu inançla istiklal savaşımızın bütün kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum. İzmir'in bu gurur gününü tekrar kutluyor, tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum" ifadelerine yer verdi.

'İZMİR'DE ELDE EDİLEN ZAFER CUMHURİYETİMİZİN ÖN SÖZÜ DEMEK'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise 102 yıldır aynı onur ve gururu yaşadıklarını dile getirerek, İzmir'in '9 Eylül', 9 Eylül'ün 'İzmir' demek olduğunu söyledi. İzmir'in Kurtuluş Savaşı'nın ateşinin yakıldığı şehir olduğunu ifade eden Başkan Tugay, "İzmir'de elde edilen o zafer aynı zamanda Türkiye'mizin, Cumhuriyetimizin yazılışı ve ön sözü demek. Bugünü 102 yıldır, çocukluğumuzdan beri kutluyoruz. Onurlu bir gün olduğunu anlatmaya kelimeler yetmiyor. Çünkü 9 Eylül, öncesinde İzmir'in işgaliyle başlayan ve ardından Anadolu'da Kurtuluş Savaşı'nın ateşinin yakılmasıyla devam eden, yaklaşık 3 yıl 4 ay süren o Kurtuluş Savaşı mücadelesinde, dünyanın en şanlı ve onurlu mücadelelerinden birini yapan bir milletin zaferini ilan ettiği gündür" ifadelerini kullandı.

'HİÇBİR DEĞER, İNSANIN VATANININ VE MİLLETİNİN SEVGİSİNİN ÜZERİNE ÇIKMAMALI'

Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sakarya Meydan Muharebesi'ni, 30 Ağustos büyük zaferimizi ve ardından kısa bir zamanda Afyon'dan İzmir'e uzanan o yolculuğu yüzlerce kez anlattık ve dinledik. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına düşen görev böylesine özel bir günde sonuna kadar gurur duymaktır. Türk milletinin yaptığı o büyük kahramanlığa, son nefesine kadar saygı duymaktır. Ama hiçbir saygı ve sevgi sözde kalmamalıdır. Başka hiçbir değer, insanın vatanının ve milletinin sevgisinin üzerine çıkmamalıdır. O nedenle böyle kutlama günlerinde tüm yurttaşlarımıza ama özellikle gençlerimize şunu hatırlatmak isterim; bu onurlu ülkeye, bu onurlu ülkenin büyük liderine, onun ve silah arkadaşlarının kurduğu bu güzel Cumhuriyete, bu özgür vatana karşı görevimiz öncelikle sorumluluk gereğini sonuna kadar yerine getirmek ama vatan ve millet sevgimizi her türlü çıkarın önünde tutmaktır. Hiçbir siyasi görüş, vatan ve millet sevgisinin önüne geçemez. Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarı söz konusu olduğunda, vatandaşlara hizmet söz konusu olduğunda, İzmir'in sorunlarına sahip çıkmak söz konusu olduğunda, kimse kendini bu görevden alıkoyamaz."

Törende konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Dans ve Ritim Topluluğu gösterisi sergilendi. Daha sonra milli mücadelenin Ege Bölgesi'ni anlatan zeybek ile birlikte bando gösterisi gerçekleştirildi. Gösterileri izleyen her yaştan katılımcılar, ellerinde Türk bayraklarıyla yaşanan coşkuya ortak oldu. 

İZMİR'İN KURTULUŞ YIL DÖNÜMÜ, FENER ALAYI İLE DEVAM ETTİ

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü için düzenlenen kutlama programı, atlı süvari birliklerinin Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüşü ile devam etti.

İZMİR'İN KURTULUŞ YIL DÖNÜMÜ, FENER ALAYI İLE DEVAM ETTİ

Süvari birliklerini ilgiyle karşılayan vatandaşlar, atlarla fotoğraf çektirdi. Programın devamında ise Cumhuriyet Meydanı’ndan Kültürpark'a fener alayı yürüyüşü düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde 350 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıyan vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve ilçe belediye başkanlarının da korteje katılımıyla önce Gündoğdu Meydanı'na, ardından da Kültürpark'a yürüdü.

Kordon'da bulunan vatandaşların da korteje katılımıyla Türk bayrakları taşıyan binlerce kişi, ellerinde meşaleler ile marşlar söyleyerek İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümünü kutladı.

Kültürpark'ta son bulan kortejin ardından vatandaşlar, saat 21.00'de sanatçı Haluk Levent'in konserine katıldı. (DHA)

Editör: Admin Admin