Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’nin kuzeyinde, hastalara tedavi verebilen sadece El-Ahli Arab (Baptist Hastanesi) hastanesinin kaldığını, bu hastanenin de kaynaklarının hızla tükendiğini duyurdu.
OCHA, El-Ahli Arab hastanesinde şu anda 500’den fazla hastanın tedavi gördüğünü, ancak kaynakların hızla tükendiğini belirterek, “Kuzey Gazze'deki hastanelerden sadece birinin 14 Kasım itibariyle hala asgari düzeyde faaliyet gösterdiği bildirilmektedir. Diğer tüm hastaneler, çevrelerindeki bombardıman ve çatışmaların da etkisiyle elektrik, tıbbi malzeme, oksijen, gıda ve su eksikliği nedeniyle faaliyetlerini durdurmuştur. Gazze kentindeki hastane şu anda 500'den fazla hastayı barındırıyor ve kuzeyde hasta kabul edebilen tek tıbbi tesis olduğu bildiriliyor. Ancak o da giderek artan kıtlık ve zorluklarla karşı karşıya” ifadelerini kullandı.
HASTANE ROKETLE VURULMUŞTU
El-Ahli Arab Hastanesi, 17 Ekim’de roket saldırısının hedefi olmuştu. Hamas, saldırının sorumlusunun İsrail olduğunu duyurmuştu. İsrail ise Hamas’ın attığı roketin arızalanarak hastanenin bahçesine düştüğünü belirterek saldırının kendileri tarafından düzenlenmediğini belirtmişti.
Filistin Sağlık Bakanlığı, hastaneye düşen roket sonucu 471 kişinin hayatını kaybettiğini, 314 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.
OCHA: "KISITLI MİKTARDA YAKITIN GAZZE'YE GİRİŞİNE İZİN VERİLECE"
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail makamlarının, insani yardım kamyonlarının çalışması için kısıtlı miktarda yakıtın Gazze’ye girişine izin vereceğini duyurdu. Ancak giriş yapması beklenen yakıtın, hastanelerin işletilmesi için yeterli olmadığı vurgulandı.
OCHA’dan yapılan açıklamada, “İnsani yardım taşıyan 91 kamyonun 14 Kasım'da Mısır'dan giriş yapmasına rağmen, malzemelerin barınaklara, kliniklere ve diğer ihtiyaç sahiplerine dağıtımı yakıt eksikliği nedeniyle büyük ölçüde durdu. İsrailli yetkililer, 15 Kasım'da Gazze'ye sınırlı miktarda yakıt girişine izin vereceklerini ve bunun sadece gelen insani yardımların dağıtımı için kamyonları çalıştırmak üzere kullanılacağını belirttiler. Bu, insani yardım operasyonları için gerekli yakıt ihtiyacının çok küçük bir kısmını temsil etmektedir. Bu arada, hastanelerdeki jeneratörlerin, su ve sanitasyon tesislerinin çalıştırılması da dahil olmak üzere diğer kullanımlar için yakıt girişi yasaklanmaya devam ediyor. Böylece 7 Ekim'den bu yana ilk kez Gazze'ye yakıt girişine izin verilmiş olacak” denildi.
HASTANELER HİZMET DIŞI KALMIŞTI
Gazze’nin kuzeyinde bulunan en büyük hastane olan Şifa hastanesi ve Al Quds hastanesi, yakıt yetersizliği sonucu jeneratörlerin durması nedeniyle hizmet dışı kalmıştı. Doktorlar, elektrik gerektiren teknolojileri kullanamadığı için geleneksel tedavi yollarına başvurmaya başlamıştı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, Gazze Şeridi genelindeki 36 hastanenin 22’sinin hizmet dışı kaldığını belirtmişti.