Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ile bir araya geldi.

"GAZZE'DE YAŞANANLARIN FAİLLERİ DE ULUSLARARASI HUKUK KARŞISINDA HESAP VERECEKLERDİR"

Görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Srebrenitsa Soykırımı'nın failleri uluslararası mahkemelerde nasıl hüküm giydilerse, Gazze’de yaşananların failleri de uluslararası hukuk karşısında hesap vereceklerdir. 41 bini aşkın Gazzeli kardeşlerimizle birlikte, İsrail güçleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi evladımızın hesabını adalet önünde mutlaka verecektir. ‘ dedi. Basın açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarına kandil simidi dağıtarak Mevlid Kandili'ni kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "90’lı yıllarda, Bosna Hersek’te dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilen katliamın benzerini maalesef bugün Gazze’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşıyoruz. Srebrenitsa Soykırımı'nın failleri uluslararası mahkemelerde nasıl hüküm giydilerse, Gazze’de yaşananların failleri de uluslararası hukuk karşısında hesap vereceklerdir. 41 bini aşkın Gazzeli kardeşlerimizle birlikte, İsrail güçleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi evladımızın hesabını adalet önünde mutlaka verecektir. Hesabını da mutlaka soracağız" ifadelerine yer verdi.

‘BOSNA HERSEK’TE YAŞANABİLECEK MENFİ BİR GELİŞMENİN TÜM BALKANLARIN İSTİKRARINA TEHDİT OLUŞTURACAĞI GERÇEĞİNİ UNUTMAMAMIZ GEREKİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaretin artacağına dikkat çekerek, "Özel bir niteliğe sahip Türkiye- Bosna Hersek ilişkilerini ayrıntılı şekilde ele aldık. Balkanlar odağında bölgesel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Gazze’de yaşanan soykırım ve İsrail karşısında Birleşmiş Milletler nezdinde atılacak adımlar üzerinde durduk. Hepinizin malumu bağımsızlığının ilanından bu yana, Türkiye olarak Bosna Hersek’in her daim yanımda olduk olmaya da devam edeceğiz. Bosna Hersek’in toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik güçlü desteğimizi de sürdürmekteyiz. Barışı Uygulama Konseyi Yönlendirme Kurulu üyeliğimiz ve ‘You For Altea’ harekatındaki mevcudiyetimizle hem Bosna Hersek’in hem de bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlıyoruz. Bosna Hersek’te tüm kesimlerin katılımıyla geniş tabanlı bir toplumsal uzlaşının ve barış içinde bir arada yaşama anlayışının hakim kılınmasının önemi ve değeri açıktır. Geçmiş tecrübeler ışığında, Bosna Hersek’te yaşanabilecek menfi bir gelişmenin tüm Balkanların istikrarına tehdit oluşturacağı gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Dost ve kardeş Bosna Hersek’e yaklaşımımızın temelinde tarihi ve kültürel bağlarımızın yanı sıra bu anlayış yatmaktadır. Bu çerçevede Bosna Hersek’te 6 Ekim’de düzenlenecek yerel seçimlerin huzur içinde tamamlanarak hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi derinleştirmek amacıyla atılacak adımlar üzerinde de durduk. İkili ticaret hacminin bu senenin sonunda 1 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi: "Rusya’ya füze göndermedik" İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi: "Rusya’ya füze göndermedik"

‘ASKERİ VE GÜVENLİK ALANLARINDAKİ İŞBİRLİĞİ DE GÜNDEMİMİZDE YER ALDI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halklar arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik adımlar attıklarını vuggulayarak, "Saraybosna- Belgrad Otoyolu’nun yapımına ilişkin çalışmaları da bu kapsamda ele aldık. Enerji ve altyapı başta olmak üzere, Bosna Hersek’in kalkınmasına yönelik projelere devam edeceğimizi de aktardım. Bu yılın ilk 7 ayında Bosna Hersek’i ziyaret eden turistler arasında Türk vatandaşlarının komşu ülkeleri de geride bırakarak, ilk sırada yer alması sevindiricidir. Ülkelerimiz arasında kimlikle seyahati mümkün kılacak anlaşmayı yakın zamanda imzalayarak halklarımız arasındaki beşeri münasebetleri daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Askeri ve güvenlik alanlarındaki işbirliği de gündemimizde yer aldı. Özellikle savunma sanayine yönelik iş birliğimizi nasıl geliştireceğimizi, ne denli geliştireceğimizi değerli kardeşimle ele aldık. FETÖ ile ortak mücadele bağlamında beklentilerimiz üzerinde durdum" şeklinde konuştu.

‘AYŞENUR EZGİ EYGİ EVLADIMIZIN HESABINI ADALET ÖNÜNDE MUTLAKA VERECEKLER’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa ve Gazze soykırımına değinerek, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Mayıs ayında alınan karar ile 11 Temmuz 1995 Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Uluslararası Günü ilan ettik. Türkiye, alınan kararı eş sunucu olarak destekledi. Biz de 11 Temmuz’u Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü ilan ettik. Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in ‘Unutulan soykırım tekrarlanır’ sözünden ilhamla, soykırımın gelecek nesillere anlatılmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz. 90’lı yıllarda, Bosna Hersek’te dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilen katliamın benzerini maalesef bugün Gazze’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşıyoruz. Srebrenitsa soykırımının failleri uluslararası mahkemelerde nasıl hüküm giydilerse, Gazze’de yaşananların failleri de uluslararası hukuk karşısında hesap vereceklerdir. 41 bini aşkın Gazzeli kardeşlerimizle birlikte, İsrail güçleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi evladımızın hesabını adalet önünde mutlaka verecektir. Hesabını da mutlaka soracağız" ifadelerine yer verdi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ise, "Gazze’deki soykırım ve orada yaşananlar, çocuklara, kadınlara yapılanlarla ilgili konuştuk. Gazze aslında bu dünyanın en büyük ayıbıdır. Bir an önce sivillerin öldürülmesi durmalı ve bir an önce barış sağlanmalı" dedi.

Becirovic, sözlerini "Ülkelerimizin dostluk ilişkileri daha da güçlenecektir. İktisadi, turizm, eğitim, sağlık ve diğer alanlarda da gelişebileceğini düşünüyorum’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Basın açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarına kandil simidi dağıtarak Mevlid Kandili’ni kutladı.

Editör: Admin Admin