Çanakkale'de örtü yangını olarak çıkıp, ormana sıçrayan yangın, 3'üncü günde de sürüyor. 6 köy tedbir amacıyla boşaltılırken, gece 1 gece görüşlü yangın helikopteri ile müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarında günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopter ve uçaklar yeniden kullanılmaya başlandı. Alevlere, toplam 21 hava unsuru, 60'ın üzerinde arazöz, 500'den fazla personel müdahale ediyor.
Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde, önceki gün saat 16.30 sıralarında örtü yangını çıktı. Yerleşim yerlerine yakın bölgede çıkan yangında, alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı.
Köylülerin ihbarı üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 33 arazöz, 14 su ikmal aracı, 4 dozer, 4 trayler, 7 helikopter, 4 uçak, 1 komuta aracı kamu ve özel sektör ait iş makineleri yönlendirildi.
Havanın kararmasının ardından 1 gece görüşlü yangın söndürme helikopteri gece boyunca yanan alevlere müdahale etti. Söndürme çalışmalarına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nden çok sayıda ekibin yanı sıra, çevrede oturan köylüler de kendi su tankerleriyle destek verdi. Balıkesir ve Bursa'dan gelen takviye ekiplerle 50'nin üzerinde arazöz ve 500'den fazla personel yangına söndürmeye çalışmalarına katıldı.
Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın Kemel ve Yukarı Okçular köylerindeki ormanlara da sıçradı. Tedbir amacıyla 211 nüfuslu Kemel köyü boşaltıldı. Alevlere havadan müdahale, 20.30'da sonlandırıldı. Sadece gece görüşlü 1 yangın helikopteriyle müdahaleye devam edildi.
İKİNCİ GÜN YANGIN BÜYÜDÜ
Dün, günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan etkin müdahale yeniden başladı. Alevlere,13 helikopter 5 uçak 60 arazöz 19 su ikmal aracı ve 543 personelle müdahale edildi. İkinci günde saatteki hızı 70 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle yangın büyüdü. Kemel'in ardından Kurşunlu, Dörtyol, Kayadere, Işıklar ve Mareşal Fevzi Çakmak köyleri ile Damyeri mevkisindeki vatandaşlar bölgeden tahliye edildi. Bölgeye takviye olarak 2 helikopter, 1 uçak, 49 arazöz, 14 iş makinesi gönderildi. İkinci günde de alevlere karadan ve havadan hummalı bir şekilde müdahale edildi. Yangından Kızılkeçili, Kemel, Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarıokçular, Kurşunlu ve Işıklar olmak üzere toplam 8 köyün etkilendiği bildirildi.
BAKAN YUMAKLI İNCELEMELERDE BULUNDU
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bölgeye gelerek havadan yangını inceledi ve Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Çanakkale Orman Bölge Müdür Enver’den bilgi aldı. Bakan Yumaklı, yangından etkilenen alanlarda incelemede bulundu.
YANGINA GECE BOYUNCA MÜDAHALE
Havanın kararmasının ardından gece görüş özelliği bulunan helikopterle havadan, 60'dan fazla arazöz ve 500'den fazla personelle de karadan yangına müdahale edildi.
Yangını söndürme çalışmalarında 3’üncü güne girildi. Bugün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan etkin müdahale yeniden başladı. Alevlere, 20'den fazla hava aracı, 60'dan fazla arazöz ve çok sayıda personelle müdahale sürüyor.
ASKERİ HELİKOPTERLER DE DESTEK VERİYOR
Çanakkale'de örtü yangını olarak başlayan ve ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 3'ü AS-532 ve 2'si ise S-70 tipi helikopter de katılıyor. Askeri helikopterler yangına müdahalede, yerli ve millî imkanlarla üretilen söndürme kitlerini kullanıyor. Alevlere müdahale toplam 7 uçak, 21 helikopter, 110 arazöz, 18 iş makinası ve 584 personelle devam ediyor.
'ORMAN'IN KAHRAMANLARININ ETKİN MÜDAHALESİ ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR'
Yangınla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Çanakkale'de devam eden orman yangınında, tek bir ağaç dahi yanmasın diye Orman'ın kahramanlarının havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
ÇANAKKALE’DEKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI
Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde başlayan orman yangını gün boyu havadan 9 uçak, 22 helikopter, karadan ise 78 arazöz, 9 ilk müdahale aracı, 25 su ikmal aracı ve 900 personelle yapılan müdahalenin sonucunda 52 saat sonra kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çanakkale’deki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Ormanlarımız için teyakkuzdayız. Aziz milletimizin desteği ise mücadelemize güç katıyor. Orman yangınına sebep olabilecek davranışlardan uzak duralım, yeşil vatanımızı hep birlikte koruyalım” ifadelerini kullandı.
YANAN AĞILDAKİ BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR ÖLDÜ
Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde başlayan orman yangını gün boyu havadan 9 uçak, 22 helikopter, karadan ise 78 arazöz, 9 ilk müdahale aracı, 25 su ikmal aracı ve 900 personelle yapılan müdahalenin sonucunda 52 saat sonra kontrol altına alındı. Kurşunlu Mahallesi’nde bulunan ve Önder Kaya’nın ortağı olduğu ağıl, dün rüzgarın etkisiyle alevlerin içinde kaldı. Yanan ağılın içerisindeki 13 büyükbaş, 10 keçi yanarak öldü. Ağılda bulunan saman arpa, yem ve yonca da yangında kül oldu.
'YAKLAŞIK 3 MİLYON TL CİVARINDA BİR ZARARIM OLDUĞUNU HESAPLIYORUM'
Besici Önder Kaya, dün korkunç bir gün yaşadığını belirterek, "Kabus gibiydi. Yangın önceki gün başlamıştı. Önceki gün Kemel’de birçok arkadaşımızın çiftliği yanmıştı, can kaybı yoktu. Araziler, ekinler, buğdaylar yandı. Ateş hızla gelince biz daha önce tedbirimizi almamıza, çiftliğin etrafını sürmemize rağmen rüzgardan alev topları havadan çiftliğin içindeki samanların üstüne düştü. Hızlı şekilde alevler büyüdü, 3-5 dakika içerisinde gelişen bir olay. Önceden tahmin edemedik, 4-5 kilometre uzağımızdaydı ateş. O anda, can havliyle biz hayvanları saldık. Bir kısmı çıktı, kaçtı. İçeride kalanlar can verdi. O ara ben de ateşin içinde kaldım. Ben de çiftlikten asfalt yola indim. Ateş geçtikten sonra yukarı çıktığımızda 13 tane büyükbaş, 10 adet keçilerim, samanların, arpaların, yemlerin, yoncalarımızın yandığını gördük. Hiçbir şeyinde değilim ama hayvanlarımızın yanarak can vermesi çok canımı yakan bir konu. Yaklaşık 3 milyon TL bir zararım olduğunu hesaplıyorum. Ama o parayla tekrar günün şartlarında yerine koyabilir miyiz bilemiyorum. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden arkadaşlar geldi, tutanak tutular. Yarın da burada yanan hayvanlarımızı bir kepçe tutup gömeceğiz” şeklinde konuştu.
BAKAN KOCA: 61 VATANDAŞIMIZIN 4’ÜNÜN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale’deki orman yangınlarından etkilenen 61 kişiden 4'ünün tedavisinin devam ettiğini duyurdu. Bakan Koca, “Çanakkale’de meydana gelen orman yangınlarına karşı 112 ve UMKE ekiplerimize bağlı 16 araç ve 70 personelle yerleşim yerleri ve mezralardan gerekli tahliyeler gerçekleştirildi. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ile Üniversite Hastanesi'ne tahliyeleri sağlanan 61 vatandaşımızdan 4’ünün tedavisi devam ediyor. Çanakkale halkına geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.
BAKANLIK: BİN 800 SORTİ YAPILARAK 4 BİN 900 TON SU ATIMI YAPILDI
Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde çıkan orman yangınına gün boyu havadan 9 uçak, 22 helikopter, karadan ise 78 arazöz, 9 ilk müdahale aracı, 25 su ikmal aracı ve 900 personelle yapılan müdahalenin sonucunda 52 saat sonra kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Çanakkale’de kontrol altına alınan orman yangınlarında hava araçları tarafından; bin 800 sorti yapılarak, toplamda 4 bin 900 ton su atımı gerçekleştirildiği öğrenildi. (DHA)