Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda Suvla Koyu açıklarındaki HMT Lundy batıklarına anı dalışı gerçekleştirdi.

Dalıştan sonra açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 14 dalış noktasıyla ziyarete açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 107 yıl önce Çanakkale Savaşları'nda batan savaş gemileri tarihi yolculuk yapma imkanı sunuyor” dedi.

Kabatepe Limanı’ndan özel bir tekneyle denize açılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Savaşları sırasında batan 27 metre derinlikteki HMT Lundy batığına Sahil Güvenlik eşliğinde anı dalışı gerçekleştirdi.

Dalış sonrası Kabatepe Limanı’nda açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, “Festival kapsamında dün yapılan etkinliklere 35 bine yakın insan katıldı. Çanakkale’de yaptığımız her şeyin karşılığını fazlasıyla alıyoruz, böyle de bir ihtiyaç varmış burada. Herkes tarafından ilgiyle karşılandı. Birçok etkinliğimize 20-25 bin gibi yüksek rakamlı katılımlar oldu. Özellikle Çanakkale’de bu festivalin tarihini belirlerken alan başkanlığımızla konuştuk, hangi tarihi yaparsak doğru olur diye. Sezonu 12 aya yayma çalışmalarımız var her sektörde, burada da bu tarihi seçmiştik. Sonucu da olumu oldu. Gayet başarılı oldu. Herkes çok mutlu” dedi.  

‘ÇANAKKALE’DE SEZONUNU, KÜLTÜR VE SANATI DA EKLEYEREK UZATACAĞIZ’

Sezonla ilgili çalışmaları olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, “Geçen sene tarihi alan başkanlığıyla birlikte tarihi dalış merkezini hayata geçirmiştik. Bu yıl da yurt dışından çok sayıda dalış turisti Çanakkale’ye gelmeye başladılar. Önümüzdeki sene rakamların daha da artacağını ön görüyoruz. Bugün biz de tarihi alan başkanımız ile beraber Suvla Koyu’nda tarihi bir dalış yaptık. Orada Lundy batığı var. 1904 yılında yapılmış bir gemi, trol gemisi. Çanakkale Savaşları zamanında mayın tarama gemisine çevrilmiş. Savaş sırasında İngilizler bölgeden çekilirken bir rivayete göre gemi çarpışarak battığı ileri sürülüyor. En güzel yanı ise batık kendini korumuş. Gemi her şekilde üzerinde gezerken hissiyatına kapılıyorsunuz. Bu da çok güzel. Açıkçası deniz suyu da çok güzeldi. Hem dışarısı günlük güneşlik hem de suyun altı çok güzel. Demek ki burada sezonu uzatmak lazım. Hem festivalin tarihini uzatmak hem de dalışı daha popüler hale getirmek inşallah sezonu bu şekilde uzatacağız. Alan başkanlığımız ile farklı çalışmalar da yapıyoruz. Yürüyüş yolu ile ilgili çalışmalar var. Sadece dalış da değil çok güzel bir doğası var. Alan başkanlığı tarafından korunuyor. O doğal ortamda yürüyüş, koşu gibi etkinlikler de olacak. Yarın da maratonumuz var. 10K, 12K ve 42K maratonlarımız var. İnşallah onlarla da bu yürüyüş ortamının başta Türkiye olmak üzere dünyada tanıtımını yapmak istiyoruz. Treaking ve bisikletin de çok yeri var dünyada. Burada doğal sporları ön plana çıkararak Çanakkale’nin sezonunu, kültür ve sanatı da ekleyerek uzatacağız” şeklinde konuştu.

MARATONDA 10K’YA KATILACAĞIM

Gelibolu Maratonu ile ilgili açıklama yapan Bakan Ersoy, “Ben zaten her sabah yürüyorum, çok da keyif alıyorum. Yarın 10K’ya katılacağım, inşallah yarın o yürüyüşü tamamlayacağım. Akşamları etkinlikler, gündüz spor, gayet keyifli Çanakkale. Bence her geçen gün popülaritesi artacak” dedi.

İSMAİL KAŞDEMİR: 14 AYRI DALIŞ NOKTAMIZ VAR

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise “Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından festival çok güzel karşılık buldu. Sayın Bakanımızın talimatlarıyla burada geçen sene sualtı parkı oluşturmuştuk. Dünyada ilk defa 1’inci Dünya Savaşı temalı sualtı parkı oluştu. 14 ayrı dalış noktamız var. Şu anda dalış meraklıları buraya gelmeye başladı. Çanakkale hem kültürün hem sanatın hem de turizmin kenti olmaya aday. O yüzden biz herkesi Çanakkale’de misafir etmek istiyoruz. Sualtı bozulmamış harika bir ortamda insanların çok mutlu olacağını düşünüyoruz” ifadelerini yer verdi.

BAKAN ERSOY, ÇANAKKALE'DE ŞEHİTLİK AÇILIŞINA KATILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Eceabat ilçesinde bağlı Tarihi Alan'da Gaziantep'in Şahinbey ilçe belediyesi tarafından ihya ettirilen Albayrak Sırtı, Süngübayırı, Kılıçbayırı ve Kılıçdere şehitliklerinin açılışını gerçekleştirdi. Törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitler için edilen dua ile devam etti.

'ŞEHİTLİKLERİMİZİN İHYASI, EN ÖNEM VERDİĞİMİZ KONULARIN BAŞINDA GELİYOR'

Türkiye'nin istiklali ve istikbali için göğsünü siper edenlerin şehitliklerine ilişkin ihya çalışmasının tamamlandığını söyleyen Bakan Ersoy, "Öncelikle söylemek isterim ki; bizlere bu cennet vatanı emanet eden ecdadımıza ne yapsak az. Onlara layık olabilmek ve ecdadın bize emaneti ülkemizi, muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çerçevede şehitliklerimizin ihyası, bizim en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Şehitliklerimizin düzenlemesini yapabilmek için 'sınırların belirlenmesini' ilk adım olarak değerlendiriyoruz. Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda da dönemin Harita Komutanı Şevki Paşa tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli Çanakkale Tahkimat Haritası'nda yerleri işaretli olan şüheda kabristanını günümüz uydu görüntüleri ile örtüştürdük. Bu belirlenen alanda jeoradar taraması yapılarak bulgu sınırlarını netleştirdik. Bu adım bizim hassasiyetle değerlendirdiğimiz adımdı. Sonrasında şehitliklerimizin, 'vahdet'in yani 'bir olmanın' sembolü olan servi ağaçları ile çevre düzenlemesini gerçekleştirdik. Çanakkale ruhunu teşkil eden Süngü Bayırı, Albayrak Sırtı, Kılıç Bayırı ve Kılıç Dere'deki 4 şehitliğimizde Şehitlik Yönetmeliği'nde belirtilen anıt modelini kullandık. Anıt tasarımında ay-yıldız ile Allah'ın 99 adından biri olan her şeyi gören ve her şeye şahit olan anlamındaki 'Eş-Şehid' ismini nakşettik. Mezar taşı tasarımında dünyada yaygın uygulanan 'nizami düzen' yöntemini kullanmak istemedik. Buna karşılık harp meydanında yaşanan kahramanlıkları düşünerek; şehitlerin şehit düştükleri yere 'kefenlenmeden mevcut üniformalarıyla defnedilmelerini' temsil eden bir düzeni tercih ettik" dedi.

'ŞEHİTLİKLERİMİZ 19 AĞUSTOS TARİHİNDEN SONRA HALKIMIZIN ZİYARETİNE AÇILACAK'

Çanakkale Savaşları'nda 7 cihana karşı savaşan kahraman askerlerin kutlu bir vatan ve şanlı bir tarih bıraktığını söyleyen Bakan Ersoy, "Süngü Bayırı Şehitliğimizde 589 askerimiz, Albayrak Sırtı Şehitliği'nde 968 askerimiz, Kılıç Bayırı Şehitliği'nde bin 131 ve Kılıç Dere'de 41 şehidimizin olduğunu biliyoruz. Toplamda burada yatan 2 bin 729 şehidimizin kayıtlarına ulaştık. 'Çanakkale Geçilmez' dedirten başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu şehitliklerimiz 19 Ağustos tarihinden sonra da halkımızın ziyaretine açılacak. Ülkesini seven, al bayrağımızın gölgesinde yaşamaktan gurur duyan herkesi buraları ziyaret etmeye davet ediyorum. Evlatları olan ailelerden özellikle bu ziyarete çocuklarını da getirmelerini ve şanlı tarihimizi onlara anlatmalarını rica ediyorum. Tarihe yönelik bu görevimizi yerine getirmede bizlere desteklerini esirgemeyen Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanımız ve ekibine de teşekkür ediyorum" açıklamalarında bulundu.

Programda konuşan Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise "Çanakkale'de ecdadımızın sergilediği birlik, kardeşlik ve dayanışma, milletimize hem zaferi getirmiş hem Kurtuluş Savaşımız için gerekli olan cesareti ve mücadele ruhunu vermiş hem de o günden bugüne milletimize örnek olmuştur" dedi.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise yaptığı konuşmada, "Tarihin akışının değiştiği ve 1900'lü yılların başında kararan memleket ufuklarında bir şafağın söktüğü müstesna bir vatan parçasındayız. Çanakkale Tarihi Alan'dayız. Buradaki o fedakarlığın, vatan, millet ve kutsal değerler söz konusu olunca yapılan fedakarlığın zirveye çıkmış hali olan Çanakkale ruhunun doğmuş olduğu bu topraklardayız. 100 yıldan bu yana bu topraklarda hala savaşın izlerinin olduğu bir vatan parçasındayız. Şu anda gerçekten çok heyecanlı ve ulvi bir göreve yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan da "Gaziler diyarından, şehitler diyarına adıyla ortaya koyulan güzel bir çalışmanın meyvesini yaşıyoruz. Gaziler diyarından şehitler diyarına olan köprünün çok anlamlı bir törenindeyiz. Burası çok özel bir toprak. Çanakkale’mizle özel bir gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve beraberindekilerin ihya edilen şehitliklere karanfil bırakmasıyla tören sona erdi.