GENEL

Bakan Çavuşoğlu: "Suriye'ye insani yardım için BMGK kararının uzatılması gerek"

Dışişleri  Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'de yaşayan insanlar çok sıkıntı çekiyor. Dolayısıyla insani yardımların düzenli şekilde ulaştırılması gerekiyor. Bunun için de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2642 numaralı ilgili kararının uzatılması gerekiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg ile bakanlık resmi konutunda bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Borg, baş başa ve heyetler arası görüşmeleri sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere dair "Ticaret hacmimiz, 2 yıl önce 2 milyar doları aşmıştı. Pandemi öncesindeki bu rakama ulaşmak için çalışıyoruz. 'İkili ve ticari ilişkilerimizi nasıl daha çok geliştiririz', bunları değerlendirme imkanımız oldu. Bu amaçla gelecek sene Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) Toplantısı'nın 2'ncisini yapma kararı aldık. Bu marjda bir de iş forumu düzenlenmesinin faydaları olacağını düşünüyoruz. Türkiye, Malta'da Almanya'dan sonra 2'nci yatırımcı. Malta için önemli projeleri Türk firmaları hayata geçirdi. Dostum ulaştırma bakanıyken Türk firmalarına çok destek verdi. Huzurunuzda kendisine destekleri nedeniyle teşekkür etmek isterim" diye konuştu.

'İNSANİ YARDIMIN DÜZENLİ ULAŞTIRILMASI GEREK'

Bugünkü görüşmelerde, istişareleri daha düzenli yapma kararı aldıklarını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Bölgesel konular ve 3'üncü ülkelerle iş birliği konusunda da mutabık kaldık. İkili ilişkilere ilaveten bölgesel konuları da değerlendirdik. Doğu Akdeniz'deki son durum, ortak konumuz Libya, Suriye meselesi, Kafkasya'daki gelişmeler, Ukrayna'da devam eden savaş ve bizim sarf ettiğimiz çabalar, Türkmenistan'da yaptığımız 3'lü zirveyle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bölgesel konularda daha iyi iş birliği yapma konusunda hemfikiriz. Suriye'de PKK/YPG'den kaynaklanan, artan terör tehdidi hakkında bilgi verdim. Operasyonlarımız hakkında dostuma bilgi verdim. Suriye'deki mevcut durumun birçok yansıması var. Bunlardan en önemlilerinden biri de insani boyutu. Suriye'de yaşayan insanlar çok sıkıntı çekiyor. Dolayısıyla insani yardımların düzenli şekilde ulaştırılması gerekiyor. Bunun için de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2642 numaralı ilgili kararının uzatılması gerekiyor. Süresi 10 Ocak'ta bitiyor, daha önce 6 ay uzatılmıştı. Bu, özellikle Türkiye üzerinden sınır ötesi Suriyelilere ulaştırılacak yardımlarla ilgili. Bunu bugün neden özellikle değerlendirdik. Çünkü Malta BMGK üyesi oldu, biz de seçimde destekledik. Dolayısıyla BMGK içinde hem bu konu hem de diğer konularda iş birliği yapmak isteriz" dedi. 

'LİBYA'NIN GELECEĞİ KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ'

Malta'nın, Türkiye-AB ilişkilerini her zamana güçlü desteklediğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Libya'ya en yakın ülkelerden biri Malta'dır. Oradaki durumun Malta'ya yansıması her zaman olumsuz olmuştur. Malta'nın kaçak göç konusunda da ciddi tecrübeleri oldu. Libya konusunda özellikle bazı projeler, kaçak göçle mücadele ve Libya'nın istikrarı ki Malta ile aynı düşünüyoruz. Libya'nın geleceği konusunda yakın istişare ve iş birliği içinde olacağız. Dostum beni Malta'ya davet etti. Ben de kendilerini 10-12 Mart'ta düzenleyeceğimiz Antalya Diplomasi Forumu'na davet ettim" şeklinde konuştu.

Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Borg da "Her iki ülkenin gerçekten son derece verimli ilişkileri mevcut. Farklı konularda da görüş alışverişlinde bulunduk. Mevkidaşımın Suriye ile ilgili görüşlerini dikkatli dinledim ve notlarımı aldım. Ukrayna'daki savaş konusunda da görüşlerimizi paylaştık. Türkiye'nin her iki tarafı da önce Antalya'da ardından İstanbul'da diplomasi masasına getirmiş olması ve tahıl ile ilgili çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu yenilemek istedim. Malta'nın 1 Ocak 2023'te başlayacağı BMGK geçici üyeliğini de ele aldık" dedi. 

BELÇİKALI BAKAN ORTAK BASIN TOPLANTISI

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika Dışişleri, Avrupa İşleri, Dış Ticaret ve Federal Kültürel Kurumlar Bakanı Hadja Lahbib ile bakanlıkta bir araya geldi. Çavuşoğlu ile Lahbib, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin, "İkili ilişkilerimizde önemli bir ivme yakaladık. Pandemiye rağmen düzenli temaslarımızı sürdürdük. Son siyasi istişarelerimizi bakan yardımcıları düzeyinde eylül ayında Ankara’da yaptık. Karşılıklı ziyaretlere önem veriyoruz. Kendileri dana sonra Hatay bölgesine gitmek için tekrar geleceklerini söylediler. Bir sonraki Jetco toplantısını da ülkemizde yapacağız. Ülkemize gelen Belçikalı turist sayısında da artış var. Belçika’daki Türk toplumunun ülkemiz ile bağlarını korumalarını, Belçika toplumuna en iyi şekilde uyum sağlamalarını arzu ediyoruz. Artan ırkçılık ve İslam düşmanlığından Belçika’da yaşayan vatandaşlarımız etkileniyor, bu konuyu da konuştuk. Camilere, vatandaşlarımıza yönelik saldırılara karşı Belçika yönetiminin ciddi adımlar atmasını, tedbirler almasını bekliyoruz. Türk toplumunu ilgilendiren konularda Belçika ile bundan sonra da iş birliği yapmak istiyoruz. Vize başvurularında diğer Avrupa Birliği (AB) ve Batılı ülkelerle yaşadığımız gibi Belçika ile de bazı sorunlar yaşadık. Bazı ülkeler hızlandırmak için adımlar attı, aynı davranışı Belçika’dan da bekliyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, Belçika’da PKK, DHKP-C ve FETÖ bağlantılı olmuşumlar olduğuna vurgu yaparak, "Hatta PKK’nın tüm Avrupa’da illegal faaliyetlerini koordine eden kuruluş Belçika’dadır. Belçika’yı, terör örgütlerinin merkezi olarak kullanmasının engellenmesi gerekiyor, terör ile mücadelede dayanışma halinde olmamız gerekiyor. NATO için iki tehdit var; biri Rusya, ikinci tehdit terör. Özellikle Doğu Akdeniz konusunda Cumhurbaşkanı'mızın AB’ye yaptığı daveti yenilemek istiyorum. Bir konferansın düzenlenmesi konusunda AB’den henüz bir yanıt alamadık" diye konuştu.

LAHBİB'DEN 'SEÇİM' MESAJI

Konuk bakan Hadja Lahbib ise samimi görüşme gerçekleştiğini kaydederek, "Her zamankinden daha fazla NATO bir arada olmalı. Müttefikler arasında hiçbir zaman çatışma olamaz. Ege Denizi’ndeki olaylarda biz de rahatsızlık duyuyoruz. Atina’daki yakın dönemdeki basın konferansında ifade etmiş olduğum gibi bütün buradaki sorunların giderilmesi için gerekli olan diyalogdur. Müzakere masasında olmamız gerekir. İnsan hakları Belçika’nın dış ilişkiler konusundaki en önemli konularından bir tanesi. Dolayısıyla kadın haklarından, dün İstanbul’da olan olaylardan da bahsettik. Bu bağlamda ifade özgürlüğü, adaletin önemi, bir hukuk devletinin en önemli unsurlarını oluşturmaktadır. Bu bağlamda Avrupa Komisyonu’nun son dönemdeki raporu ve Türkiye'deki adalet eksikliği konusunu da dile getirdik. Bu bağlamda yapılacak seçimlerin, Türk halkının seçimini ortaya koyacak bir şekilde olmasını bekliyoruz. Türkiye’nin güvenlik konusundaki endişelerini Belçika olarak anlıyoruz. Irak’taki, Suriye’deki yeni bir kara harekatı konusunda endişelerimizi dile getiriyoruz. Buradaki amacımız DAEŞ’e karşı bir mücadele olmalıdır" dedi. 

ÇAVUŞOĞLU'NDAN TEPKİ

Bakan Çavuşoğlu, Lahbib'in seçime ilişkin sözleri üzerine, "Gelecek seçimlerle ilgili uyarı yapmanızı ben çok yadırgadım. Türkiye’de seçimler demokratik ve şeffaf olur. Her zaman halkın iradesi yansımıştır. Türkiye’de hükumetler her zaman halkın oyu ve tercihi ile görev başına gelir, değişim olunca da halkın oyu ile olur. Burada bize karşı da darbe girişimi oldu, sizde FETÖ’cüler de oldu. Antidemokratik şeylere karşı her zaman güçlü duruyoruz. Türkiye’ye karşı ‘dayanışma’ ifadesinde bulunuyorsunuz; ama terör ile mücadele etmemize karşı oluyorsunuz. Bizim terör ile mücadelede sivillere hiçbir zaman zararımız olmaz. Sivil altyapıları hedef almayız, biz doğrudan teröristleri hedef alırız. Keşke Irak, DEAŞ’a karşı olduğu gibi PKK’ya karşı da bu mücadeleyi yürütebilse, ülkesini temizleyebilse. Suriye'de keşke Amerika ve Rusya sözlerinde dursaydı da buralar temizlenseydi. 'Tamam kınayalım saldırı olduğu zaman ama bu arada Türkiye herhangi bir şey yapmasın, sonra tekrar saldırı olursa yine kınarız, dayanışma gösteririz'. O öyle olmaz. Terörle mücadelede ne gerekiyorsa uluslararası hukuk haklarımızı kullanarak yapmak zorundayız; karaysa kara, havaysa hava" diye konuştu.

'PKK'YA DA İZİN VERMEMENİZ LAZIM'

Bakan Çavuşoğlu, siviller konusunda Türkiye olarak dünyada en hassas ülke olduklarını vurgulayıp, "'Yok havadan yapmayın', 'Yok karadan yapmayın' bunlara biz karşıyız. DEAŞ ile mücadelede bizden daha kararlı bir ülke yok. Biz DEAŞ ile sahada göğüs göğse çarpışırken, 'Karadan DEAŞ’a müdahale etmeyin' diye bir telkin gelmediyse bize, PKK ile mücadelemizde de bu gelmemesi lazım. Terör ile mücadelede amasız, fakatsız mücadele etmemiz lazım. Bu konuda da dayanışma bekliyoruz. Sizden beklentimiz; Belçika’da PKK kuruluşlarına karşı tedbir almanız ve mücadele etmeniz. Daha dün büyükelçiliğimizin önünde terörist başının ve PKK’nın paçavralarının kullanıldığı gösteriler oldu. DEAŞ nasıl kendi paçavralarını Belçika’da kullanamıyorsa PKK’ya da izin vermemeniz lazım. Terör ile mücadelede samimi olalım” dedi.

Bakan Lahbib, bunun üzerine, "Belçika’daki PKK terör örgütü üyeleriyle ilgili olarak biz bunun farkındayız. Soruşturmalar yapıldı. Yalnızca ifade özgürlüğü ve gösteri yapma özgürlüğü kapsamında sonuçlandı. Eğer ki ilave varsa sizin buradaki birimleriniz itibarıyla özellikle üçlü yapılacak zirvede bu bilgileri almaktan memnun oluruz" diye konuştu. (DHA)