Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile de bakanlıkta bir araya geldi; ikili daha sonra basın toplantısı düzenledi.
DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: 'ERMENİSTAN, DOSTLUK ELİNİ UZATTI'
Görüşmeye ilişkin konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Mirzoyan, geçen yıl Ankara Diplomasi Forumu'na katılmak için ülkemizi ziyaret etmişti. Ermenistan, ülkemize 28 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderdi. 8 Şubat'tan bu yana Adıyaman'da canla başla çalışmalar yapıyor. 100 tonluk insani yardım yolladılar, ilave yardım da göndereceklerini söylediler. Bu zor günümüzde Ermenistan, dostluk elini uzattı. Ermenistan, Gölcük depremi sırasında da ülkemize yardım malzemesi göndermiştir. 1988 yılında Ermenistan'daki deprem halen daha hafızamızdaki yerini koruyor; o depremin ardından Türkiye'nin yardımları, Alican Sınır Kapısı'ndan geçirilerek Ermenistan'a ulaştırılmıştır. Aynı sınır kapısından Ermenistan'ın insani yardımları ülkemize geldi. Bu dayanışmamızı devam ettirmemiz gerekiyor" dedi.
'SÜRECE DESTEK OLACAĞINA İNANIYORUZ'
Bakan Çavuşoğlu, normalleşme sürecine ilişkin de "Güney Kafkasya'da normalleşme süreci devam ediyor. İnsani alanda ortaya koyduğumuz iş birliği anlayışının bu sürece destek olacağına inanıyoruz. Ermenistan'ın, Türkiye ve Azerbaycan ile normalleşme sürecinde yaşanacak ilerleme, bölgemizin huzur ve refahına katkı sağlayacaktır. Devam eden Azerbaycan- Ermenistan arasındaki görüşmeler ve kapsamlı barış anlaşması müzakereleri hakkında da kendilerinden bilgi aldım. 3 ülke samimi adımlar atarsa; Güney Kafkasya'da kalıcı barışı ve huzuru tesis ederiz. Güney Kafkasya'nın kalıcı istikrarı, bu bölgenin ekonomik kalkınması için de önemlidir. Normalleşme sürecinde atılacak adımları da konuştuk; bunlardan biri İpek Yolu Köprüsü'nün yeniden inşasıdır. İpek Yolu Köprüsü'nün yeniden inşa edilmesi; son derece anlamlı olacak, bu konuda da birlikte çalışacağız" şeklinde konuştu.
ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI ARARAT MİRZOYAN: 'BARIŞI İNŞA İSTEĞİMİZİ TEYİT ETMEK İSTİYORUM'
Bakan Mirzoyan ise Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, "Dünya, afetlerin üstesinden gelmek için tek cephe olmalı. Arama- kurtarma ekipleri, ortakları ile birlikte iş birliği içinde bulunarak çok önemli işler yaptılar; insani hayatlar kurtardılar. Cumartesi günü 30 yıldır kapalı olan sınır kapısı, Adıyaman'a yardım götürmek için açıldı. Yardımların ikinci kısmı, birazdan Adıyaman'a ulaşacak. Bizim görüşmemiz afet ile ilgilidir; fakat zor anda Türkiye'de bulunarak bir kez daha bölgede barış inşa etmek için, Türkiye ile ilişkilerin tamamen normalleşmesi ve Ermenistan ile Türkiye arsındaki sınırın tamamen açılması için Ermenistan ve Türkiye'nin isteğini bir kez daha teyit etmek istiyorum. Bu zor anlarda Türkiye'de bulunarak, bir kez daha barışı inşa konusundaki isteğimizi teyit etmek istiyorum" dedi.