Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin son ayağı Antalya’da gerçekleşecek. Festivalle ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Sezonun uzamasını hedefliyoruz. Sektör ve esnaf açısından da çok faydalı oluyor. Dopdolu etkinliklerle sezona veda edilecek ya da sezona hızlı giriş yapılmış olacak" dedi.

BAKAN ERSOY: "SEZONUN UZAMASINI HEDEFLYORUZ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlığın düzenlediği Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin son durağı Antalya'daki etkinlikleri, düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Festival, kentte 12 Kasım'a kadar 50'ye yakın noktada 500'den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak. Festivale 3 yıl önce başladıklarını ve her yıl il sayısını artırarak devam ettiklerini açıklayan Bakan Ersoy, "Festivalin amacı, vatandaşın kültüre sanata erişimini kolaylaştırmak, kültür sanat etkinliklerini artırmak, sanatçıya destek olmak ve festivalin yapıldığı şehrin turizm potansiyelini ön plana çıkararak başta Türkiye olmak üzere dünyada markalaşmasını sağlamak" diye konuştu.

Bakan Ersoy, şehirleri belirlerken büyükşehir ve turizm potansiyelinin yüksek olması gibi kriterleri değerlendirdiklerini söyledi. Ersoy, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla etkinlikleri de 100 güne yaydıklarını ve son günlerini de Antalya’da gerçekleştireceklerini söyledi.

Etkinleri 2024 yılından itibaren çok daha geniş bir zaman aralığına yayacaklarını söyleyen Bakan Ersoy, “İlkbaharda başlayıp, sonbaharda tamamlayacağız. Şehirlerin turizmlerinde düşük sezonuna, sezon öncesi ve sezon sonu dönemlerine denk getirmek istiyoruz, sezonun uzamasını hedefliyoruz. Sektör ve esnaf açısından da çok faydalı oluyor. Dopdolu etkinliklerle sezona veda edilecek ya da sezona hızlı giriş yapılmış olacak" diye konuştu.

Festivalin uluslararası olması nedeniyle Kültür Yolu Festivali’ne yabancı kültür etkinliklerini de dahil etmeye başladıklarını belirten Mehmet Nuri Ersoy, "Yabancı etkinlikler bir yıl öncesinden belli oluyor, biz de öyle yapacağız. Çok daha doğru isimlerle, yabancı isimlerle uluslararası kimlik katarak festivale devam edeceğiz, programımızı bir yıl öncesinden açıklayacağız. 3 yaşından 80-90 yaşına kadar her kesime hitap edeceğiz" dedi.

Antalya'daki festival için de zengin bir program hazırladıklarını söyleyen Bakan Ersoy, kentteki arkeolojik kazı çalışmaları hakkında da bilgi vererek, “Kazılar için çok ciddi bütçe aktarımlarına başladık. Ören yerlerinde kazı yapıyoruz, çıkan eserleri ayağa kaldırmak için restorasyon yapıyoruz ve son olarak tanıtıyoruz. Kültür Yolu Festivali de üçüncüsünü gerçekleştiriyor. Sadece bu yıl kazılar için 115 milyon liralık finansman desteği sağladık. Kazı başkanlarına sınırlandırma yapmıyoruz, 'yeter ki çalışın' diyoruz. Kazı başkanları da yoğun bir şekilde çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Antalya Kültür Yolu Festivali, yarın başlayacak ve 12 Kasım'da sona erecek. 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERSOY: ‘EFES ANTİK KENTİ'NİN 60 YILLIK KAZI HACMİNİ 4 YILDA TAMAMLAYACAĞIZ’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kent merkezindeki bir restoranda kazı çalışmaları, turizm sektörü, film, dizi, sinema sektörüne ilişkin bakanlığın yaptığı çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Arkeolojik kazı çalışmalarıyla ilgili program başlattıklarını ve bu çalışmaların 144 kazı başkanı tarafından yürütüldüğünü belirten Bakan Ersoy, 31 yabancı kazı başkanının da kazı çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Yabancı kazı başkanlarının çalışma yaptığı alanlara Türk uzmanların atandığını söyleyen Bakan Ersoy, “Çok ciddi ekipman, ekip ve finansman desteği sağlıyoruz bu uzmanlara. Yabancı kazı başkanlarına 'bize yıllık programlarınızı verin, diğer bölgeleri biz devralalım' diyoruz. Yoğun ekipmanla oradaki kazı çalışmalarını hızlandırıyoruz" dedi.

Efes Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarına ilişkin de açıklama yapan Bakan Ersoy, bölgede 60 yıldır devam eden kazı kapasitesini 4 yılda tamamlayacaklarını söyledi. Bakan Ersoy, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“1860'dan bu yana kaza yapılır Efes Antik Kenti'nde. Şu anda yüzde 25'lik kısmı görünüyor. Gerisi hala toprağın altında. Hem kazı desteği, hem de restorasyon yapıyoruz. Cumhuriyet tarihinde son 60 yıllık kazı hacmini gelecek 4 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Bu kadar yoğun bir çalışma olacak. 1 milyar liralık bütçe aktardık. Proje arttıkça bütçe de artacak."

Bakan Ersoy, turizm kenti Antalya'da 19 farklı noktada kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ve 14 kazı başkanlığına 2024 yılında 600 milyon liraya kadar bütçe ayırdıklarını söyledi. Bakan Ersoy, sinema, dizi ve film sektörüne Türkiye'nin ciddi oranda üretim yönünden katkı sunduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra Türkiye'nin ikinci dizi film üretim merkezi olduğunu anlatan Bakan Ersoy, “Amerika'dan sonra ikinci sırada biz varsak o zaman pazar yeri de biz olmalıyız. Sektör de destek veriyor. 2025 yılı itibarıyla İstanbul'u dizi film sektörünün pazar yeri haline getireceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde nitelikli turist beklentisine de değindi. Kişi başı geceleme gelirinin 67 dolardan 5 yılda 100 dolara getirildiğini bildiren Ersoy, “Artık bu süreci de arttırmalıyız. İkinci 5 yıllık hedefimiz de 130 dolarlara taşımak olması lazım. Gerekli adımları da attık" diye konuştu. 

MEHMET NURİ ERSOY - PERVİN ERSOY 

TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK NEKROPOL MÜZESİ ZİYARETE AÇILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin ilk ve tek nekropol müzesinin açılışını yaptı.

Antalya Kültür Yolu Festivali açılışı öncesinde festival programı kapsamında kente gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve eşi Pervin Ersoy, kentte bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Kapalı Yol olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi'nde esnafı ziyaret eden Bakan Ersoy, daha sonra Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na ait Antalya Kültür Sanat'taki sergileri inceledi. Antalya Valisi Hulusi Şahin, ATSO Başkanı Ali Bahar'ın da eşlik ettiği Bakan Ersoy, daha sonra tarihi Kaleiçi semtini, Üç Kapılar'ı gezip turistler ve vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Ersoy, son olarak Doğu Garajı Semti'nde bulunan Türkiye'nin ilk ve tek nekropol müzesinin açılışını yaptı. Bakan Ersoy, Nekropol Müzesi'ni ve sergilenen eserleri ve mezarları inceledi.

Ünlü isimler “Sanat Koleksiyonerliği” söyleşisinde buluştu Ünlü isimler “Sanat Koleksiyonerliği” söyleşisinde buluştu



'DÜNYADA BİRÇOK ÖRNEĞİ VAR'

Bakan Ersoy, nekropol müzesinin dünyada birçok örneğinin olduğunu söyledi. İspanya, Roma, Vatikan ve Bulgaristan'daki nekropol müzelerden örnek veren Bakan Ersoy, “Şimdi de Türkiye'de, Antalya'da nekropol müzemizi açmış olduk. Türkiye'nin ilk nekropol müzesi. M.Ö. 3'üncü 4'üncü yüzyılına M.S. 5'inci yüzyıla tarihlenen mezarlar var burada. 2008 yılında burada başlatılan inşaat kazısı sırasında mezarlara ulaşıldı" dedi.

'866 MEZAR BULUNDU'

2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kurtarma kazılarının ardından mezarların gün yüzüne çıkarıldığını da kaydeden Bakan Ersoy, “866 mezar bulundu.

Nekropol Müzesi yapımına karar verildi. Geçen sene tamamlandı ve temmuz ayı itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Antalya Müzesi'nden aktardığımız 400'den fazla da objemiz burada sergileniyor" dedi.

Bakan Ersoy, Antalya'da müze çalışmalarının Süleyman Fikri Erten ile başladığını ve zamanla kurumsallaştığını da sözlerine ekledi.

‘CUMHURİYET TARİHİNİN ARKEOLOJİDE ALTIN ÇAĞI OLACAK’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivali'nin son ayağı Antalya’da gerçekleşecek etkinlikler kapsamında Manavgat ilçesindeki Side Antik Kenti’ni ziyaret etti. Ziyarette Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından faaliyete geçirilen Side Turizm ve Seyahat Kütüphanesi’ni gezen Bakan Ersoy’a Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu tarafından bilgi verildi. Ziyaretin ardından Bakan Mehmet Nuri Ersoy ve beraberindekiler Side Kazı Başkanlığı tarafından kazısı tamamlanan 'M Yapı' alanında Devlet Çoksesli Korosu’nun, şef Burak Onur Erdem yönetiminde seslendirdiği Carl Orff'un Carmina Burana konserini dinledi.

Konserin ardından düzenlenen basın açıklamasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Side’nin benzersiz bir medeniyet mirası olduğunu vurgulayarak, “Side Antik Kenti ile ilgili geçmişten bugüne önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Çok ciddi koruma politikaları uygulandı. Bakanlığımız uhdesindeki bu faaliyetlerin geçmişi 1947’ye kadar uzanmaktadır. Son birkaç yıl zarfında biz, bu uzun süreçte eksik kaldığını düşündüğümüz bazı hususlarda politika değişimine gitmeyi uygun gördük. Kültür varlıklarımızı bütün imkân ve kabiliyetlerimizle korumaya devam ederken söz konusu değerlerimizi turizmin nitelikli ürünleri haline getirme, ülkemize ciddi bir fayda ve katma değer kazandırma yoluna gittik” dedi.

KÜLTÜREL MİRAS ALANLARINI TURİZME KAZANDIRMAK

‘Turkish Riviera’ adını verdikleri markalaşma projesine paralel olarak çeşitli projeler hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Ersoy, “Bir yandan ‘Turkish Riviera' kapsamında yoğun tanıtım kampanyaları yürütürken bir yandan da kültürel miras alanlarımızı kazı ve restorasyon çalışmaları ile ayağa kaldırmanın ve kültür turizmine kazandırmanın adımlarını atmaya başladık. Özellikle bu bölgedeki kalıplaşmış turizm dönemi dışında da Antalya’yı ve ülkemizi uluslararası bir turizm destinasyonu yapmanın çabasını veriyoruz. Zira Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya’da da turizmi deniz-kum-güneş ile sınırlandırmayı asla kabul etmiyoruz. Buz dağının görünen kısmıyla yetinmeyeceğiz. 2022 Kasım ayı itibarıyla Side bu yaklaşımımızın, bu projemizin merkezindeki yerini aldı. Var olan çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.

ARKEOLOJİDE ALTIN ÇAĞ OLACAK

Side’nin bakanlık için çok güzel bir örnek olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, “Kazı başkanlığı ve hocamız Feriştah Alanyalı çok başarılı bir çalışma ortaya çıkarttı ve çıkartmaya da devam ediyor. Bu kapsamda bu çalışmayı Antalya’daki 19 kazı noktasına hızlı bir şekilde yayıyoruz. Cumhuriyet tarihinin arkeolojide altın çağı olacak. Hocalarımızda çok istekli, en çok ödenek aktarılan, en çok arkeolojik kazı, en çok restorasyon ve renövasyon çalışmasının yapılacağı bir döneme giriyoruz. Türk kazı başkanlıkları tarafından yapılan kazıları geçen dönemde 12 aylık sürece taşıdık. Yabancı kazı başkanlıklarında da en yoğun olan 18 noktada başlayarak aşamalı bir şekilde 31 yabancı kazı başkanlığının olduğu bölgelere Türk kazı koordinatörü atayacağız. Kazı koordinatörleriyle birlikte yoğun ekipman, ekip ve finansman desteği de sağlayacağız. İnşallah yeni Türkiye Yüzyılı’nda, arkeoloji konusunda Türkiye son 60 yılda yaptıklarını gelecek 4 yılda yapacak şekilde hızlı bir adım atacak. Bunun için hocalarımızda azimli, herkes istekli, devlet olarak bizde istekliyiz” dedi.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivali’nin Antalya ayağında Side Antik Kenti’nde birçok etkinliğin gerçekleştirileceğini belirterek vatandaşları davet etti.

‘20 YILDA YAPAMAYACAĞIMIZ PROJEYİ 1 YIL DOLMADAN HAYATA GEÇİRDİK’

Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı da yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendilerine verdiği çok büyük destek sayesinde bugün M Yapı alanı olarak bilinen alanın ziyaretgaha açıldığını kaydederek, “2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu’nun destekleriyle ilk çalışmalara başladık. 2023 yılında bakanlığımızın verdiği büyük destekle 20 yılda yapamayacağımız bir projeyi, 1 yıl bile dolmadan başardık. Bugün Side’de, gelen ziyaretçiler için çok özel bir lokasyon hazırlamayı başardık. Yaklaşık 150 kişilik bir ekip, 2023 yılında Side’nin 20 farklı noktasında çalışmalar yürüttü. Side Kazı Başkanlığı olarak 57 projeyi bakanlığımızın desteğiyle tamamlamayı başardık. 2024 yılında da çok önemli projeleri inşallah hayata geçireceğiz” dedi. 

Editör: MURAT ÖZER